Zdenka Brajković

In memoriam - Virgilije Nevjestić

         

O autoru:
Zdenka Brajković je rodjena u Sarajevu, gdje je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a potom je, došavši za vrijeme rata u Pariz, zavrsila studij slavistike, na INALCO-u.
Dopisnik lista Oslobodjenje.

IN MEMORIAM – VIRGILIJE NEVJESTIC
O slikaru:
Virgilije Nevjestic
je rodjen 1935 u selu Kolo kod Tomilsavgrada; srednju umjetnicku skolu je zavrsio u Sarajevu, a Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu; mlad napusta zemlju i nastanjuje se
u Parizu, revolucionarne 1968. Umro u Parizu 2009.

VIRGILIJE NEVJESTIC

Zivot ispunjen ljubavlju i umjetnoscu
U Parizu je 25. Avgusta 2009, u 73. godini preminuo nas veliki umjetnik Virgilije Nevjestic. Bosanskohercegovacka kao i francuska i slobodno mozemo reci evropska umjetnost  izgubili su jedno veliko ime, jednog graficara, slikara i pjesnika. Jer Virgilije je bio i pjesnik, i slikar, i prije svega sjajan graficar. Njegove grafike su takvog stila, maste i njegovanosti da su neki kricari govorili o stilu « virgil » .
Virgilije Nevjestic je rodjen 1935 u Tomislavgradu , tacnije u selu Kolo, a srednju umjetnicku skolu je zavrsio u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti pohadjao je i zavrsio u Zagrebu, da bi vrlo mlad napustio zemlju i nastanio se u gradu umjetnosti, u Parizu, revolucionarne 68. Dosao je na bijenale mladih graficara i ostao zauvijek !Tu ga je cekala zivotna i umjetnicka sudbina !
Njegov talenat je vrlo brzo stekao simpatije u ovome gradu, gdje su umjetnici svijeta uvijek osjecali kao kod svoje kuce. A onda mu se desila i ljubav,  Danielle, koja ce biti cijelog zivota njegova zivotna saputnica, ali i inspiracija ! Umjetnost i Danielle – bili su smisao njegovog zivota ! Onog dana kad  je umrla Danielle, prije nekoliko godina, poceo je i on da se gasi ! Mada su u zalosti za njom nastajala prelijepa djela i njegova posljednje izlozbe, kakve li slucajnosti 2006 godine , u Sarajevu, i u Tomislavgradu,  bile su  « hommage Danielle » !
Virgilijeve slike krase mnoge svjetske muzeje. Dvaput je bio dobitnik nagrade na Bijenalu u Krakovu, kao i velike novcane nagrade Italije za najbolju grafiku, koja mu je omogucila udoban zivot, sto je za umjetnika jos i danas  rijetkost.
Sedamdesetih godina, Virgilije se proslavio u Parizu « Dnevnikom lutalice », ili « Hommage Domieru » ; rijec o grandioznom projektu sacinjenom od 360 ploca, jer koliko je dana u godini toliko je bilo i nacrtanih ploca. To mu je dalo mjesto medju najboljima. Njegova grafika je plesala izmedju naracije i nadrealizma i bila je zasticena od narastujucih potrosackih apetita u koju su se zapleli mnogi umjetnici.  Svoje grafike je stvarao sam : od pocetka do kraja prisustvovao je tom radjanju, i « zivjele » su u samo pet primjeraka !
Virgilije je osluskivao svoje vrijeme : bio je duboko uronjen u stvarnost, koju je biljezio u svojim nezaboravnim dnevnicima, ispunjenim umjetnickom mastom, bojama, simbolima, do posljednjeg daha. 
Nije spadao ni u jednu skolu, bio je naprosto svoj i to je uvijek isticao ! Osnovao je u Parizu i svoju akademiju za specijalni kurs grafike, koja se zvala « Virgile », a predavao i na Nacionalnoj skoli za restauraciju umjetnickih djela u Parizu.
Poeziju je volio, pisao i ilustrovao, cak i prevodio nase pjesnike na francuski, kao Svakidasnju jadikovku Tina Ujevica, skupa sa suprugom, Francuskinjom, Danielle. Ilustrovao je i poeziju A.B. Simica, kao i svoju poeziju. Izlagao je sirom svijeta : od gradova bivse Jugoslavije, do Bostona, Tokija, Njujorka.
Danas pociva u miru u Parizu, pokraj svoje velike ljubavi. Dobri nas dragi Virgilije, cije je mjesto uvije bila kafana « Rotond » na Montparnasse-u, ostalo je prazno.
Valjda ce neizmjerno umjetnicko blago i dnevnici krasiti jednog dana neki muzej ili spomen-kucu  u njegovom rodnom Kolu. Da se ne zaboravi zivot ispunjen ljubavi i umjetnoscu, narocito umjetnost koju nam je darovao nesebicno !