Zdenka Brajković

Naša priča
(Notre histoire)

         

O autoru:
Zdenka Brajković je rođena u Sarajevu, gdje je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a potom je, došavši za vrijeme rata u Pariz, završila studij slavistike, na INALCO-u.
Dopisnik lista Oslobođenje.

Naša priča
(Notre histoire)

U Umjetnickoj galeriji BiH u Sarajevu 18. decembra otvorena je grandiozna izlozba fotografija, koje su ovjekovjecile istoriju BiH tokom posljednjih godina, tacnije od 1993 ! Organizator je Francuski kulturni centar « André Malraux », koji ovom izlozbom obiljezava 15 godina « svoje price » ! Izlozeno je nekoliko stotina fotografija znacajnih svjetskih i bh. fotografa, cije je oko zabiljezilo tragicne stranice istorije grada i BiH.
Milomir Kovacevic Strasni, Zijo Gafic, Patrick Chauvel, Enrico Dagnino, Christopher Morris, Luc Delahaye, Gilles Peres, Paulo Nozolino, Klavdij Sluban, James Nachtwey, Gerard Rondeau, Laurent van der Stockt, Alexandra Boulat, Ron Haviv, Emmanuel Ortiz, Damir Sagolj, Tarik Samarah - njih sedamnaest pricaju « nasu potresnu pricu »! Tu je i stari prijatelj Centra koji je izradio plakat za tu priliku Enki Bilal.
Izlozbu je otvorio direktor Centra Francis Bueb i ambasadorica Francuske u BiH Maryse Berniau.
Izlozba je organizovana u saradnji sa knjizarom « Sahinpasic », a kustos  je Laura Serani.
« Nasa prica » je prica o jednom smjelom poduhvatu smjelog vizionara , Francuza Francisa Bueba, koji se u teskim ratnim okolnostima nastanio u Sarajevu, i podrzao grad u moralnom i kulturnom smislu, osnivajuci francuski kulturni centar « André Malraux », ali je to prica i svih nas , bilo gdje da smo , ali sa srcem u  Sarajevu .
Pariz je jos proljetos obiljezio ovaj znacajan datum kulturnog centra « Andre Malraux », a ova zimska proslava u snjeznom Sarajevu je sarajevski dar za rodjendan.  Ili dar Sarajevu! «  Nasa prica » je prica o uzajamnom davanju, prozimanju, o vezi gradova, o premoscivanju daljina. Jer to je zelio njegov direktor Francis Bueb kad je dizao ovaj spomenuk kulturi. I « nasa prica » nij e zavrsena, on a nema kraja, i dok ima entuzijasta i ona ce trajati. Kroz Sarajevo su putem ovog centra prosle stotin e velikih fotografa, pisaca, umjetnika, muzicara, humanitaraca, koji su dosli da vide i svjedoce. Preko njih i zahvaljujuci njima Sarajevo j e izaslo iz tame, u koju ga je spustio i pokusao da zakopa rat.
U Parizu, u Asocijaciji « Pariz Sarajevo-Evropa », koji je ogranak Francuskog kulturnog centra u Sarajevu ulozili su takodje velike napore da ovim snijegom zatrpanim putevima fotografije- svjedocanstva stignu do Sarajeva !Zapravo , kad govorimo o ovom Centru zaboravimo cesto da on djeluje istovremeno i iz Sarajeva i iz Pariza, i da jedni bez drugih ne mogu.
« Ovo je zaista grandiozan projekat, koji se priprema mjesecima, ali naravno uz mnogo nervoze, jer zelimo da bude sve savrseno dobro organizovano i prezentirano. U realizaciji projekta ucestvuje cijeli jedan tim ljudi, jer to je « nasa prica », i vazno je takodje da ona potraje, jer sve je teze i teze! Centar u Sarajevu, a i njen ogranak u Parizu, prezivljavaju  teske dane , boreci  se za opstanak, kaze nam Emir Sehic, iz Asocijacije « Pariz-Sarajevo-Evropa » !
U Parizu su umrle gotove sve asocijacije vezane za Bosnu i Hercegovinu ! Asocijacija « Pariz-Sarajevo-Evropa » je medju posljednjim Mohikancima. Nadamo da ce jos potrajati , slaviti godisnjice i odrzavati veze izmedju Sarajeva i Pariza!
Izlozba je poslije Sarajeva doputovala u Pariz, gdje ce biti predstavljena 6. Aprila pod pokroviteljstvom  « Agnes B »